Pauls BLOG week 39: Bonen en zo.

Pauls BLOG week 39: Bonen en zo.

Pauls BLOG week 39.

Hoi, ik ben Paul,  in deze blog wil ik het met je hebben over bonen, bonen, het belang van Kurkuma en een nieuwe tuin.

Wil je meer lezen, kijk dan op www.heirloomzaden.nl

 

 

 

BONEN EN ZO

Phaseolus coccineus ‘Lady Di’ heet de volledige naam van deze mooie pronkboon. Pronkbonen staan bekend als harde, draderige bonen maar niets is minder waar met ‘Lady Di’ want dit is een heerlijk zacht en malse boon met veel vlees en een vrij rechte boon. Je moet deze bonen wel jong plukken anders worden ze wel hard en draderig. Zij heeft een prachtige rode bloem die hoog in het gewas staat, ze torent hoog boven het blad uit zodat ze makkelijk worden bestoven door de bijen en hommels.

Je kunt de peulen ook laten hangen en de kleur die ze dan krijgt is betoverd mooi paars met zwarte spikkels.

Deze pronkboon is natuurlijk vernoemd naar  de op 31 augustus 1997 overleden Diana Spencer, wijlen prinses of Wales en deze bonen zijn nog door Diana zelf gedoopt! Het zijn dus koninklijke boontjes en zeker geen rare snijboon. Kortom dit zijn overheerlijke bonen die graag op je bord liggen te pronken.

 

 

 

BLACK EYED PEAS

Ogenboon of korte kousenband(Vigna unguiculata) wordt hier in de kas veel geteeld bij Onze Volkstuinen onder glas, niet alleen meer door Surinamers maar ook veel Nederlanders wagen een kans om dit gewas te kweken. De normale kousenband wordt veel langer dan deze ogenboon die niet meer dan hooguit 15 á 20 cm lang wordt.

Knip de peulen als ze nog jong zijn of laat ze uitgroeien tot een ogenboon of Black eyed peas.

 

 

 

HOE KWEEK JE KURKUMA

Kurkuma is een wortelstok net als gember. Zelf je eigen Kurkuma (Curcumma longa) kweken is natuurlijk geweldig.

Kurkuma kent zoveel voordelen op gezondsheidsgebied, het werkt ontstekingsremmend, het geeft een boost aan je hersenen, het heeft een positieve uitwerking op de ziekte Alzheimer, Kurkuma vermindert de kans op hart en vaatziekten, Kurkuma helpt kanker te bestrijden, Kurkuma helpt bij arthritis, Kurkuma kan positief helpen tegen depressie en Kurkuma helpt het verouderen tegen te gaan. De werkzame stof in kurkuma is Curcimine. Met recht een superfood dus!

 

 

 

 

 

RECEPT

Als je grieperig bent of verkouden heb ik hier een leuk  recept van een kurkuma drankje voor je, het drankje heet golden milk

 

2 koppen melk(eventueel amandelmelk)

1 theelepel Kurkuma poeder of als je het hebt geraste verse kurkumawortel

1 eetlepel  kaneel poeder

1 eetlepel kokos olie

1 snufje gemalen zwarte peper

1 eetlepel honing of melasse

 

Doe de ingrediënten in een rvs pan.

Verhit onder regelmatig roeren laat het goed warm worden maar laat het niet koken.

Schenk in een glas en geniet ...

 

Gezondheid!!

 

 

 

 

DE NIEUWE TUIN

Mijn moestuin moet verhuizen, niet zomaar naar een ander deel van de kas maar naar een hele andere locatie. En dat hele gebeuren moet in December plaats vinden. In deze maand gaat de nieuwe kas zijn deuren openen en moeten we alles binnen een maand verhuizen. Dat wordt nog een hele klus.

 

De volgende blog wil ik het met jullie hebben over teelt rotatie, voor veel moestuinplanten is het belangrijk dat ze niet elk jaar op de zelfde plaats worden gekweekt ivm ziekten.

In de tussentijd heel veel moestuin plezier en als je tijd hebt lees mijn blog er nog eens op na op www.heirloomzaden.nl

 

Groetjes en tot blogs,

Paul.

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER