Pauls BLOG week 15

Pauls BLOG week 15

Pauls BLOG week 15.

Uw moestuinspecialist!

Hallo, ik ben Paul. Jouw moestuinspecialist bij Tuincentrum Almeerplant. Iedereen kent ze en ook iedereen is er mee bezig; de moestuintjes van ’s lands grootste kruidenier. Het zaaien gaat vaak nog wel goed, maar dan komen de problemen. De plantjes gaan groeien en worden vaak dun en langgerekt. Ik ga van 5 soorten een uitgebreide beschrijving geven, te weten; Doperwt, Broccoli, Cherrytomaatjes, Augurk en Basilicum.

 

Doperwt:

De doperwt (kelvedon wonder) is een fervent klimmer, dus zet ze vooral rond stokken of een hek/schutting. Dat klinkt misschien lastig, maar hierdoor kun je ze wel op slechts 5 centimeter van elkaar af zetten, maar stop ze wel zeker 2,5 centimeter diep in de grond. Ze kiemt binnen 2 weken en 2 maanden daarna kun je de peulen er al af plukken. Binnen kun je ze het beste in februari of maart zaaien, maar in april of mei zou het ook buiten in de halfschaduw kunnen. Zet het plantje vast aan een stokje. met speciale plantenclips of paperclips, zonder het plantje af te knellen. Als je dit niet doet groeit je plantje door andere plantjes heen, of knakken de stengels waaraan de doperwtjes komen te hangen. Als je de erwten duidelijk in de peulen ziet zitten kun je ze oogsten. 

 

Brocoli:

De broccoli (2015: groene calabrese natalino, 2016: romaso calabrese) is waarschijnlijk de moeilijkste in het assortiment. Wij eten namelijk de bloemknopjes van de broccoli. Als ze teveel zon krijgen, groeien ze snel, schieten ze door en krijg je lange dunne plantjes met een eetbare bloem bovenop. Broccoli houdt van een wat koudere plek. Zet dan dan ook tijdig buiten, met 60 cm tussen de planten en 35 cm tussen de rijen. 

 

Cherrytomaatjes:

De cherrytomaat (2015: balkonzauber, 2016: red cherry) moeten droog blijven, dus misschien kun je ze beter binnen houden. Plan ze op een afstand van 45 cm en laat tussen twee rijen 75 cm ruimte over. De tomaatjes zijn erg zwaar voor het plantje, dus steek er bij het verpotten een stokje in zodat je plantje niet knakt, of laat ze, als ze wat groter zijn, tegen gaas aan groeien. Tomaten, dus ook cherrytomaatjes, horen bij de nachtschade-achtigen en zijn gevoelig voor aardappelrot. Hou tomaten daarom uit de buurt van aubergines, paprika's en aardappelen. 

 

Augurk:

De augurk (Wisconsin SMR 58) kiemt na anderhalve week en na ruim 3 maanden kun je ze oogsten. Plant ze met minimaal 15 centimeter ertussen op haar definitieve plek. Wacht nog even tot april voordat je ze binnen op 1,5 centimeter diepte zaait en zet ze na 15 mei buiten. Zet haar goed vast aan een stokje, want hoe klein de augurkjes ook zijn, ze zijn best zwaar voor zo'n plantje! De augurkjes zullen van lichtgroen naar donkergroen kleuren en kun je vanaf 5 centimeter plukken. Misschien groeit er dan nog wel een nieuw augurkje! Maak ze in met onder andere kruiden en azijn om ze hun zure smaak te geven. 

 

Basilicum:

De basilicum (2015: large leaved basilicum, 2016: genovese) plant je het best op een afstand van 25 cm van elkaar. De plant kan snel de hoogte in schieten, dus let hier goed op als je met meerdere lagen werkt of in een kas. 

 

De moestuinpotjes zijn net als vorig jaar gemaakt van houtvezels en biologisch afbreekbaar. Je kunt de plantjes dus met bakje en al verpotten, echter, vaak moet je je plantjes wat verder uit elkaar zetten en alsnog het karton eraf halen. Dit geldt eigenlijk voor alle plantjes behalve de kruiden, maar weer wel voor tijm.

 

Kijk ook naar de komende vlog voor nog meer uitleg over de moestuintjes en kijk ook eens naar mijn persoonlijke blog over mijn eigen moestuin belevenissen, vul dan in op je browser; moestuinspecialist.garden (zonder www.)

Veel leesplezier en tot de volgende keer, tot blogs!

 

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER