Pauls BLOG week 14

Pauls BLOG week 14

Pauls BLOG week 14.

Uw moestuinspecialist!

Hallo, ik ben Paul. Jouw moestuinspecialist bij Tuincentrum Almeerplant. In deze blog ga ik je uitleggen wat er allemaal moet gebeuren in de moestuin in de maand april. Nou behoorlijk veel… !!!

Allereerst heb je natuurlijk de plantbedden al voorbereid een beetje organische meststof over het plantbed verdeeld en een flinke lading compost ook. Compost is een absolute must in de moestuin, wormen trekken het naar binnen de grond in en verteren het in hun spijsverteringskanaal. Daarna poepen ze het uit. Dit is een hele goede meststof voor groenten.  Ze groeien ervan als kool. 

En nu gaan we zaaien. Een aantal gewassen kan gelijk buiten zoals spruiten, koolsoorten en sla, deze kunnen best wat kou verdragen.

De bonen blijven nog even in hun doosjes/zakjes, die moeten nog even wachten tot half mei, met uitzondering van de tuinboon (deze kon al vanaf februari gezaaid worden, gewoon buiten). Als je de tuinboon om de veertien dagen uitzaait dan eet je niet gelijk 4 dagen achter elkaar tuinbonen maar elke veertien dagen eenmaal. Let dus op hoeveel je zaait. Dit geldt ook voor de sla, niet het hele zakje in een keer maar elke 2 weken een paar zaadjes uitzaaien op een rijtje en zo eet je regelmatig sla en niet elke dag tegen heug en meug.

Alle vruchtgewassen zoals Komkommer, Courgettes, Augurken, Pompoenen en meloenen ga je nu binnen voorzaaien. Zet ze in zaaibakjes en verspeen ze in een groter potje als ze echte blaadjes gaan vormen. In bijvoorbeeld een P9 potje kunnen ze uitgroeien tot redelijke planten die half mei de tuin in kunnen en ook dan nog  moet je blijven oppassen voor nachtvorst.

De tomaten die we al gezaaid hadden groeien nu goed door in hun P9 potjes(wat zijn eigenlijk P9 potjes??, wel , dat zijn potjes die 9x9 cm groot zijn en dus voldoende ruimte bieden om de plant goed uit te laten groeien)Ook deze tomaten mogen pas na half mei naar buiten in de tuin. Tomaten doen het altijd beter onder een afdakje, ze houden niet van water op hun hoofd, want daar krijgen ze schimmels van. Een doorzichtige tomatenzak zou hier goede diensten kunnen doen, maar zorg wel voor een goede luchtcirculatie en sluit dus niet alles potdicht af.

Ook de Bietjes, Worteltjes, Pastinaak(een vergeten groente, maar o zo lekker) kunnen ook  in de maand april gezaaid worden. Pastinaak is een moeilijke kiemer, zaai er dus extra veel van want niet alles gaat ontkiemen. Pastinaakzaden kan je ook niet bewaren, het hele zakje moet je in een seizoen opmaken want volgend jaar kiemt het al helemaal niet meer. Maar Pastinaak is het proberen waard, ik heb nog nooit zulk een lekkere soep gegeten als Pastinaaksoep.

Worteltjes zaai je om de 2 weken een rijtje, zo eet je ze niet allemaal tegelijk. Probeer ook eens de regenboog worteltjes, deze hebben de mooiste kleuren rood, geel, wit en paars.

Bietjes ga je half tot eind april zaaien. Zaai ze in dunnen regeltjes uit, de zaden zitten in klusters, dus uit elk zaadje ontkiemen een paar plantjes en deze verspeen je zodra en echte blaadjes te zien zijn.

Van de weeuwenteelt bloemkool, dat is als je voor de winter plant, kan je nu gaan oogsten. Kijk eens naar mijn geoogste bloemkool!! En lekker dat ie smaakte, jammie jammie!!

Zo weer genoeg te doen deze weken, werk aan de winkel! Tot de volgende blog!!

 

 

 

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER