Vakantiesfeer in eigen tuin

Vakantiesfeer in eigen tuin

Dit jaar niet op vakantie naar Frankrijk of Italië, het exotische Indonesië of Thailand? Of alweer terug van de Méditerranée (‘zo blauw, zo blauw’) of Bali en weer volop aan het werk? Breng je tuin, terras of balkon dan in een fijne, ontspannen vakantiesfeer met planten die je doen denken aan het zonnige zuiden of het Verre Oosten.  

Zomerse terras- en balkontoppers

Vul potten en bakken met mediterrane kruiden als lavendel, tijm, rozemarijn en salie. Ze geuren heerlijk wanneer je er met je vingers langsgaat en je kunt ze ook nog eens verwerken in hapjes en drankjes. Heb je weinig plek? Zet de kruidenpotten dan bij elkaar op een (inklapbaar)tafeltje of stal ze uit op een etagère of een eenvoudige houten ladder tegen de muur of schutting.

Zet verschillende soorten Franse potgeraniums en geurgeraniums (officieel ‘Pelargoniums’) in terracotta potten en in hangbakken en -manden en hang die laatste aan de balkonreling of pergola. Geef de potgeraniums regelmatig water, elke twee weken vloeibare potplantenvoeding en blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, dan bloeien ze nóg langer.

Met een citrus- of sinaasappelboompje in een grote terracotta pot of houten bak waan je je meteen in de buurt van de Middellandse Zee.

Heb je een groot terras of balkon, met veel zon? Plant dan een olijfboom, laurier (op stam) of oleander in een grote kuip.

Kleurige en geurige klimplanten

In warme landen groeien ze bijna als onkruid en bedekken ze complete muren en gevels. Een schitterend gezicht! Met de opwarming van de aarde kun je deze fleurige en langbloeiende klimplanten ook in onze noordelijke contreien proberen. Zet ze eventueel in een grote kuip, dan kun je ze in een strenge winter naar binnen halen. Of neem er in de zomer stekken van, die je straks makkelijk binnen kunt laten overwinteren.

Denk aan de knalpaars of rood bloeiende Bougainvillea, de Mandevilla (of Dipladenia) met witte, gele, roze of rode trompetvormige bloemen, mannentrouw (Plumbago auriculata) met trossen lichtblauwe bloempjes vanaf de vroege lente tot het late najaar en aan de klimmende nachtschade (Solanum jasminoides) die tot in oktober bloeit met stervormige witte bloempjes en gele meeldraden. Andere aanraders, vanwege de heerlijke geur: de gewone of Toscaanse (ster)jasmijn, met wolken witte sterk geurende bloemen. De Toscaanse (ster)jasmijn heeft ook nog eens mooi donkergroen blad in de winter. Een druif tegen de schutting, muur of over de pergola laat je meteen naar Frankrijk of Italië wegdromen.

Exotische planten

Helemaal hip zijn exotische (blad)planten waarmee je een junglegevoel oproept. In de zomer kun je kamerplanten als banaan, olifantsoor of kamerpalm gewoon buiten zetten. Dat geldt ook voor cactussen, vetplanten en bonsaiboompjes. Denk ook aan bamboe, Yucca, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en winterharde palmen als de waaierpalm (Trachycarpus en Chaemerops) en de boomvaren (Dicksonia).

Heb je een vijver of drassige grond en een grote tuin? Plant dan eens een Gunnera, een imposante, mysterieus aandoende bladplant.

Geniet van je tuin in vakantiesfeer!

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER