15 tuintips juni

15 tuintips juni

Juni is een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien weelderig, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd ervan te genieten, en steek af en toe de handen uit de mouwen voor deze tuinklusjes of deelname aan leuke groene evenementen.

Juni: knippen, snoeien, planten, zaaien, Vaderdag en de Nationale Tuinweek

  1. Knip uitgebloeide rozen weg, zodat ze langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef de rozen regelmatig speciale rozenmest.
  2. Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Almere vind je tal van bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten en bakken. Gebruik speciale rozengrond voor je nieuwe aanwinst.  
  3. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van kuip- en potplanten en van perkgoed in hanging baskets, zodat ze langer bloeien. Geef ze elke twee weken water met vloeibare mest.
  4. Snoei bijna uitgebloeide vaste planten, zoals tuingeraniums en vrouwenmantel, vóór de langste dag (21 juni) terug, dan kunnen ze deze zomer nog een keer gaan bloeien.
  5. Snoei ook hoogzomerbloeiers, zoals bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed en koninginnekruid, vóór 21 juni iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en ze later in het seizoen bloeien.
  6. Snoei uitgebloeide struiken, buxus, hagen als taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.
  7. Controleer de rozen en andere planten op bladluis en ander ongedierte en ziektes als meeldauw en neem maatregelen
  8. Zet bloeiende zomerbollen als dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Exotische gewassen als de canna en aronskelk kunnen de grond in. Geef ze in het begin regelmatig water.
  9. Zet de sproeier aan als het lang droog blijft. Eenmaal per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje
  10. Maai het gras elke week. In droge periodes minder vaak en niet te kort maaien. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.
  11. Je kunt nu nog een- en tweejarigen zaaien.
  12. Pluk een zomers boeket uit eigen tuin, voor op de tuintafel of voor in de woonkamer.
  13. Regel op tijd iemand die voor je tuin kan zorgen als jij straks op vakantie gaat. Zet vlak voor je vakantie alle pot- en kuipplanten zo veel mogelijk bij elkaar, op een beschutte, lage plek, zodat ze niet van de tafel kunnen waaien en zodat de tuinoppas ze makkelijk tegelijk water kan geven.
  14. In ons tuincentrum in Almere vind je heel veel leuke cadeaus voor Vaderdag, van tuinhandschoenen tot een snoeischaar, een barbecue of vuurkorf tot nieuwe vissen voor de vijver.
  15. Van 8 tot en met 18 juni is het weer Nationale Tuinweek in Nederland, georganiseerd door de vereniging Groei & Bloei. Het thema dit jaar: ‘De Levende Tuin’. Dat is een mooie, natuurlijke tuin met veel ruimte voor planten en dieren. Daarom werkt Groei & Bloei samen met organisaties als Stichting Steenbreek, Vogelbescherming Nederland en IVN Natuureducatie.Je kunt in het hele land cursussen en workshops volgen en tijdens het Nationale Open Tuinweekend op 15 en 16 juni 2019 kun je gratis tuinen van Groei & Bloei-leden bezoeken. Kijk voor meer info op www.groei.nl/tuinweek.
Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER