Bacterievuur: een vervelende plaag!

Bacterievuur: een vervelende plaag!

Bacterievuur tast de bladeren van uw planten flink aan. Het is dus belangrijk dat u er snel bij bent! Bacterievuur komt voor op heel veel verschillende soorten planten en bomen. Het is gemakkelijk te herkennen, omdat het grote bruinen vlekken veroorzaakt. Sommige mensen verwarren dit echter met verdorring.  

De verspreiding van bacterievuur

De naam zegt het eigenlijk al: bacterievuur is een bacterie. Deze plantenziekte wordt vaak verspreid door insecten en vogels, maar ook wind of regen kan voor verspreiding zorgen. Dat bacterievuur niet zoals de meeste ander plantenziektes een schimmel is, maar een bacterie, heeft een groot nadeel. Bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk een epidemie veroorzaken. Al uw planten kunnen dus in één keer besmet raken en dan is er geen groen blad meer te zien in de tuin. De nachtmerrie van elke tuinder!

Kom in actie!

Het is dus belangrijk om vandaag nog in actie te komen als u vermoedt dat uw planten besmet zijn geraakt met bacterievuur. Volg ons stappenplan voor de bestrijding van bacterievuur en u bent er zo vanaf:

  • Haal uw snoeischaar tevoorschijn of koop er één in ons tuincentrum. Alle aangetaste delen van uw planten moeten namelijk meteen worden weggesnoeid. Gooi dit plantenafval niet op de composthoop, want dan houdt u de epidemie in stand, maar verbrand het.
  • Planten die grotendeels zijn aangetast door bacterievuur kunt u het best helemaal verwijderen.
  • Ontsmet de snoeischaar die u heeft gebruikt met spiritus om de bacterie te verwijderen.

Als bacterievuur terug blijft komen, dan moet u zeker even langs komen in ons tuincentrum. Wij geven u dan advies op maat. 

Herken bacterievuur tijdig

Onder welke omstandigheden verspreidt bacterievuur zich snel?

Bacterievuur overwintert in wondjes op stammen en oudere takken. Het kan dan om takken van bomen, hagen of bijvoorbeeld stamrozen gaan. Als het vanaf het voorjaar warmer en vochtiger weer wordt, vermenigvuldigen de bacteriën zich snel. Ze komen dan als slijmdruppels naar buiten. Vogels en insecten brengen de bacterie naar de bloesems. De bloemen worden zwart en verschrompelen en ook de takken en stam raken besmet, waardoor weer wondjes ontstaan. Vogels en insecten brengen bacterievuur ook naar andere planten en bomen. Bacterievuur maakt dus veel gebruik van gastheren en daarom is het belangrijk om uw tuingereedschap altijd goed schoon te maken. U kunt dit hele proces tegenhouden door wondjes preventief te behandelen met wondafdekmiddel.

De schors kleurt plaatselijk zwart bij aantasting door bacterievuur

Sporen van bacterievuur per seizoen

Bacterievuur is al vroeg in het jaar op te sporen. Dit zijn de symptomen per seizoen:

  • Winter – Jonge vruchtjes of bloemen verschrompelen. Er zijn ook lelijke plekken op stelen van planten en de stam en takken van bomen te zien. De bast kan plaatselijk paarszwart worden.
  • Voorjaar – Vanaf nu is er bacterieslijm te zien. Eerst is dit slijm melkachtig wit, daarna oranje en daarna geelbruin. Als er vruchten aan de plant zitten, dan zullen deze zwart worden en uitdrogen.
  • Zomer en herfst – De bladeren zullen bruin of zwart worden en uitdrogen. De bladeren zien er na een regenbui vaak zilverachtig uit. Dit komt door bacterieslijm dat zich vermengt met regenwater. 

Denkt u dat uw boom of plant last heeft van bacterievuur? Breng een foto mee en wij helpen u van het probleem af!

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER