Engerlingen

Engerlingen

Ivoorkleurige, sterk gekromde larve, met dik zakvormig achterlijf (vaak grauw), bruine kop en drie paar bruine borstpoten. Larven van de van mei-, juni- en rozekevers. Ondergrondse delen van planten worden aan gevreten, de planten verwelken. Vreterij door kevers is meestal van weinig belang. Oudere larven van de meikever zijn moeilijk te bestrijden. 

Met ECOstyle aaltjes tegen de engerlingen kunt u van begin juli tot en met september engerlingen bestrijden. Deze natuurlijke vijand zorgt er voor dat engerlingen, vaak voorkomend in het gazon, effectief bestreden worden.

Wilt u de aaltjes tegen de engerling bestellen?
Dit product is niet standaard verkrijgbaar bij uw tuinvakhandel. Bestellen kan via
www.ecostylewebshop.nl. Geen verzendkosten, binnen 2 werkdagen in huis!

Effectief en natuurlijk middel om engerlingen te bestrijden
Engerlingen komen vaak voor in het gazon. Engerlingen zijn de larven van de rozenkever / rozekever of junikever. De kevers zelf richten weinig schade aan, het zijn vooral de larven die grote schade veroorzaken.
engerlingen in gazon

Wat zijn nematoden / aaltjes?
Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes. Er leven vele miljoenen aaltjes standaard in de bodem. Sommige bestrijden zeer effectief bepaalde plagen op een zeer veilige en vooral duurzame manier. Aaltjes zijn ca. 0,6 mm groot. Ze zijn met het blote oog niet te ontdekken. De aaltjes zitten daarom in een zakje draagstof. Het totaal past gemakkelijk door uw brievenbus.
Omdat het levend materiaal is, zijn aaltjes slechts beperkt houdbaar.

Hoe werken de aaltjes tegen de engerlingen?
De nuttige aaltjes dringen de levende engerlingen binnen. De engerlingen dienen als voedsel totdat de engerling het loodje heeft gelegd. Gedurende deze periode groeien de aaltjes snel en het aantal aaltjes neemt ook toe. 

Als de aaltjes geen voedsel meer hebben, verlaten zij hun gastheer en gaan op zoek naar de volgende engerling, die vervolgens wordt geïnfecteerd. Aaltjes zijn dus een zeer effectieve natuurlijke vijand van de engerlingen van de rozekever. Na 3 weken heeft de tweede generatie van het aaltje al een grote invloed gehad op de engerlingenplaag. Na 6 weken, is het maximale effect bereikt.
 
Wat voor schade veroorzaken engerlingen?
Uw voorheen prachtig groene gazon vertoont lelijke, bruine plekken en de grasmat kan gemakkelijk van de grond losgetrokken worden. Onder de graszode zijn vervolgens talloze engerlingen te zien,  die de schade hebben veroorzaakt. De engerlingen zijn in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Door het afvreten van de wortels kan de (gras)plant geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Daarnaast maakt het de plant vatbaar voor ziektes en schimmels. Daarnaast zijn mollen, vogels en andere dieren dol op engerlingen, waardoor dit extra schade kan veroorzaken.
Belangrijk: De engerlingen van de rozenkever zijn alleen in een jong stadium effectief te bestrijden. 
Engerlingen van de rozenkever zijn herkenbaar een de kommavormige, grijskleurige larven met 3 paar poten vlak achter de kop.

Wat voor kenmerken heeft een engerlingen plaag?
Kenmerken van de rozenkever / rozekever: 
Kleur: bruin/rood met een groenglanzend nekschild. 
Grootte: ca. 1 cm. 
Normaal gesproken eind mei  in grote getale aanwezig boven het gazon (overdag actief).

Kenmerken van de junikever:
Kleur:  rood/bruin.
Grootte: groter dan 1 cm. 
De junikever is vooral actief in de avondschemering.

Wanneer kunt engerlingen natuurlijk bestrijden?
Tijdsperiode: van juli tot en met september in het 1e larve stadium.
De larven worden elk jaar een stukje groter. De meikever heeft een cyclus van drie jaar. Het eerste en tweede larvale stadium worden met de aaltjes bestreden. Het laatste stadium (grootste larven) kan niet bestreden worden met de aaltjes. Bestrijding is dus zeker belangrijk voor de toekomst (de nieuwste twee generaties worden bestreden), maar de overlast zal niet gelijk weg zijn.

Hierdoor raden wij sowieso aan om de bestrijding minimaal twee jaar achtereenvolgens toe te passen.
 
Engerlingen. Wist u dat:
De meikever enkele jaren oud wordt. Kan zelfs tot 5 jaar oud.
De rozenkever is de meest voorkomende in Nederland. Typische van deze kevers zijn de lage vluchten vlak boven het gras. Deze vluchten beginnen vanaf mei en duren tot halverwege juni. Dit kunnen duizenden kever zijn. Voetbalvelden zijn vaak bekend met dit fenomeen.

 

Ongeveer 6 weken daarna ontwikkelen zich de eerste larven, die actief zijn na begin/half juli.


Uw bestelling wordt afgeleverd in een envelop, deze past door de brievenbus. Hierin vindt u ook de uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER