De houtskoolbarbecue

De klassieke houtskoolbarbecue vind je in alle soorten, maten en vormen.
Echter werken ze allemaal op exact dezelfde manier: een rooster boven een gloeiendhete houtskool of briketten. 

De voordelen van een houtskoolbarbecue zijn:

  1. De keuze om direct of indirect te grillen
  2. Op zeer hoge temperatuur te barbecuen
  3. De authentieke rooksmaak van het vlees
  4. Makkelijk verplaatsbaar

Hoe moet ik een houtskoolbarbecue aansteken?

Heb je nog geen of weinig ervaring met houtskoolbarbecues of vind je het lastig? Hieronder geven we je wat tips en tricks om elke keer weer snel de barbecue aan te steken.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je nodig:

  • Houtskool of briketten
  • Aanmaakblokjes
  • Eventueel een brikettenstarter
  • Natuurlijk je nieuwe houtskoolbarbecue

Een barbecue aansteken met aanmaakblokjes

Heb je gekozen om de brikettenstarter links te laten liggen en ouderwets met aanmaakblokjes te werken? Dan kan je dat als volgt doen:

  • Strooi een laag houtskool/briketten op het bodemrooster. Als je barbecue ventilatiegaten heeft, zet deze volledig open. Zo zorg je voor een goede luchtcirculatie en branden de houtskool/briketten sneller.
  • Leg een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk tussen de houtskool/briketten. Zorg ervoor dat deze diep genoeg liggen, anders worden de onderste kolen/briketten nooit warm genoeg om vuur te vatten. Voor een kleine hoeveelheid kolen/briketten zijn twee à drie aanmaakblokjes. De vuistregel is: hoe meer houtskool/briketten, hoe meer aanmaakblokjes.
  • Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot deze vlam vatten. Als er een goede vlam is leg je de kolen/briketten middels een kolentang of vleestang zo dicht mogelijk bij de vlam. LET OP: Zorg ervoor dat de vlam niet dooft.
  • Als de kolen/briketten roodgloeiend zijn is je barbecue klaar voor gebruik. LET OP: Dit kan lang duren, houdt hier rekening mee als je gaat barbecuen.

Een BBQ aansteken met starter

Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf? Gebruik dan een brikettenstarter. Hoe je deze gebruikt lees je hieronder:

  • Leg een paar aanmaakblokjes onder op het bodemrooster en steek deze aan.
  • Vul de starter met houtskool of briketten.
  • Plaats de starter boven de aangestoken aanmaakblokjes in de barbecue. De starter werkt als een soort schoorsteen. Hierdoor worden de kolen/briketten gloeiend heet. LET OP: Het kan ongeveer 20 minuten duren voordat de kolen/briketten gloeiend heet zijn.
  • Trek een hittebestendige handschoen aan en laat de kolen/briketten voorzichting in de barbecue vallen.
  • laast vervolgens het rooster terug en je kan beginnen met barbecuen!

In het filmpje hiernaast zie je hoe bovenstaande uitleg in de praktijk wordt uitgevoerd.

Schoonmaak en bescherming

Een houtskoolbarbecue vergt helaas wat extra schoonmaakwerk dan een gas/elektrische barbecue. 
In het filmpje hiernaast zie je hoe je er voor zorgt dat je houtskoolbarbecue weer in top conditie is voor je volgende barbecue!

Om je barbecue te beschermen tegen bijvoorbeeld het Nederlandse weer kan je bijvoorbeeld een hoes aanschaffen.
Het uitgebreide assortiment kan je hier vinden.

 

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER