Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Als u de borders heeft opgeruimd, dode takken versnipperd of verwijderd en opkomend onkruid heeft gewied, is het tijd voor een heel nuttig karweitje: mulchen.

Beschermlaag
Het Engelse woord ‘mulching’ betekent niets anders dan een afdeklaag aanbrengen. Oorspronkelijk werd dit gedaan om de wortels van jonge planten te beschermen tegen uitdroging. Tegenwoordig mulchen we vooral om onkruid tegen te gaan én de grond te verbeteren.

Onkruidvrij
Behalve blad en stro kunnen er allerlei materialen voor dit doel gebruikt worden, zoals gemaaid gras en houtsnippers. Voorwaarde is wel dat de mulchlaag absoluut onkruidvrij is, anders is het middel erger dan de kwaal. Breng een laag van minstens vijf tot tien centimeter dik aan, anders groeit het onkruid er alsnog doorheen.

Maak een eigen composthoop
Compost is een uitstekend middel om mee te ‘mulchen’ om de bodem te verrijken. Het verbetert de structuur, houdt water en lucht vast en bevat veel gezonde schimmels en bacteriën. Kleigrond wordt er losser van en zandgrond houdt vocht beter vast. Het geeft veel voldoening een eigen composthoop aan te leggen. U kunt er van alles op kwijt: tuinafval, zoals gras, dor blad, versnipperde takken, (niet gekookte) keukenresten, fijn gemaakte eierschalen, mest en stro. Geregeld de composthoop omzetten (omscheppen) en na verloop van tijd ontstaat mooie, donkere aarde, klaar voor gebruik. Scheelt ook nog in de portemonnee.

Welk soort compost u ook gebruikt, van ons tuincentrum of van de eigen composthoop: het is altijd goed voor de tuin!

Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER