Woonplant van de maand februari: Lilium

Woonplant van de maand februari: Lilium

Lilium Woonplant van februari
Lilium is sterk karakter dat tegengas wil

Ze bezit een krachtig aura van zuiverheid en maagdelijkheid. Niet voor niets voorzagen de oude Grieken en Romeinen hun bruiden al van een prachtige kroon van lelies. Weinig bloemen kennen zo’n sterke verscheidenheid qua symboliek: liefde, vrouwelijkheid, vergankelijkheid en zuiverheid, om er maar een paar te noemen. Genoeg redenen om de Lilium (beter bekend als Lelie) uit te roepen tot Woonplant van de maand februari.

De Lilium is vooral bekend in de vorm van de witte exemplaren. Maar het geslacht Lilium telt inmiddels zo’n honderd soorten. De plant is in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar. Rood, oranje, wit, pasteltinten, trompetvormige bloemen, opstaande bloemen, zijwaarts gerichte bloemen en stervormige bloemen: de Lilium biedt het allemaal. De bloemgrootte kan variëren van zeven tot wel 25 centimeter, sommige exemplaren geurend, andere niet.

Maagd Maria
Omdat wit wordt gezien als dé kleur die staat voor rein- en zuiverheid, is de witte Lilium vaak te zien als decoratie in kerken en religieuze instellingen en op graven. ‘Madonna-lelie’ wordt de witte Lilium ook wel genoemd: het verklaart waarom juist dit exemplaar vaak te zien is als religieus symbool in combinatie met de maagd Maria. Het is ook de reden waarom de ouders van Maria – die maar liefst twintig jaar kinderloos bleven voordat ze Maria kregen - vaak met een lelie in de hand werden afgebeeld.

Gestileerde irissen
De Lilium is een plant die voornamelijk te vinden is op het noordelijk halfrond. Daar groeit ze zowel op zeeniveau als hoger gelegen gebieden. Van Azië (Korea, Japan) tot Europa (de Kaukasus, Balkanlanden, Griekenland, Polen) en zelfs Amerika (met uitzondering van het zuidwestelijke kwart). Over de naam bestaat trouwens geen eensluidende verklaring. ‘Lys’ of ‘Lis’ betekent in het Frans Lelie, maar de gouden exemplaren die enkele eeuwen geleden werden afgebeeld op de Franse vlag, waren eigenlijk gestileerde irissen, ook wel ‘Lis’ genoemd.

Verzorging
Ook als het gaat om verzorging weet de Lelie wat ze wil. Bij voorkeur op een lichte plek, uit de felle zon. Ze heeft graag vochtige potaarde en een omgevingstemperatuur van 15 tot 20 graden Celsius. In de zomermaanden staat ze ook graag op balkon of terras. Uitgebloeide bloemen afknippen zorgt ervoor dat de andere bloemen langer mooi blijven.

Sterke persoonlijkheid
Dankzij haar sterke présence is de Lilium altijd duidelijk aanwezig. Ze geeft zelf ook de voorkeur aan een sterke persoonlijkheid, om zo vooral voldoende tegengas te krijgen. Anders bestaat de kans dat de Lilium de dominante factor in de woning wordt. En dat is absoluut niet haar streven. Een huisgenoot met daadkracht wil ze. Kun jij haar dat bieden, dan zorgt zij dat jullie samen een hoog niveau bereiken.

Woonplant van de maand
De Lilium staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van februari. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. 

Bron: Bloemenbureau Holland
Openingstijden
Openingstijden

Bekijk onze huidige openingstijden

HIER